Bouwen aan een toekomst voor (jong)volwassenen met autisme
Na negen jaar werking Breek de Stilte vzw konden we starten om één van onze grootste doelstellingen te verwezelijken, een woonvorm voor mensen met autisme en een mentale handicap in de regio Antwerpen-Noord en Noorderkempen. In samenwerking met Rotonde vzw werd deze woning gebouwd op campus Vluchtheuvel in Stabroek.
Voor de bouw van deze woning werd gefinancierd met VIPA-subsidies van de Vlaamse Overheid. Breek de Stilte engageerde zich om 75.000 euro te investeren in extra infrastructuurwerken die nodig zijn, zodat deze woning kon voldoen aan de noden van mensen met autisme. Zij zorgden tijdens dit project ook voor de inbreng van expertiese en voor vorming van het toekomstig personeel.
Er werd gekozen om te bouwen volgens het principe van een passiefhuis zodat de energiekosten voor deze woning tot een minimum worden beperkt.
Eind december 2006 begon de aannemer met het bouwrijp maken van het terrein en het bouwen van de werfinrichting. Op 14 januari 2007 werd dan echt van start gegaan met de bouw van de woning.
Niet enkel een woning maar ook een tuin, aangepast voor mensen met autisme
Bij een openbare aanbesteding wordt je door de overheid verplicht om een kunstwerk te plaatsen. Dit moet gemaakt worden door een erkend kunstnaar. Samen met Rotonde vzw waren we het er unaniem over eens dat dit een functioneel kunstwerk moest zijn. We contacteerde erkend kunstenaar Stef van Eijck, samen met tuinarchitect Bart De Keyzer. Zij waren onmiddelijk gemotiveerd om de weide rond de woning om te toveren tot een mooi stukje natuur waar mensen met autisme zich goed in kunnen voelen.
Het kunstwerk bestaat uit een tuin met hierin een cocoon. Vanuit deze cocoon kan je veilig door iedere opening naar buiten kijken, zonder dat je zelf gezien wordt. Met de periscoop kan je zelfs heel de omgeving 360° rond bekijken. Het biedt een veilige uitvalsbasis om de tuin te gaan verkennen.
In de tuin zijn er verschillende 'zones'. Hoekjes waar je je kan verstoppen, open ruimte waar je zicht hebt op de hele omgeving, een 'proeftuin' met fruitbomen waar je de tuin (als het seizoen is) zelfs kan proeven. Verder zijn er ook twee terrassen waar je gezellig met de andere kan eten, activiteiten doen, of gewoon lui lekker genieten!
Verder werd de tuin ook volledig omheid zodat mensen met autisme zich veilig kunnen voelen binnen een afgegrenzde omgeving.
Er werd ook beslist om een extra creatieve ruimte te bouwen los van de woning. Dit gebouw dat in de tuin staat, biedt een extra lokaal waar mensen met autisme allerlei leuke activiteiten kunnen doen of een plek hebben waar ze tot rust kunnen komen. De plannen, de studie en het klaarmaken van dit dossier werd ons gratis aangeboden door de architecten Orens en Van Grimbergen uit Kapellen.
In samenwerking met PITO werd er eind november 2007 gestart met het aanleggen van de tuin. Onder het toeziend oog van hun leerkrachten zorgde ze er voor dat heel de tuin met een kraan werd gespit. Daarna kon er begonnen worden aan het zware werk en werden alle bomen, sommige tot zelfs 12 meter hoog, aangepland. Dit was zwaar werk, zeker met alle wind en regen maar met gebundelde kracht en de grote motivatie werd deze klus tot een goed einde gebracht!
Ook voor de bouw van het kunstwerk werd er samengewerkt met PITO en zorgde hun leerlingen voor het las- en de schilderwerken van de cocoon.